
Niezbadane tajemnice wody
19 czerwca 2010, 09:25Woda to kapryśna substancja, która nie ogranicza się do trzech kardynalnych stanów skupienia, ale posiada, według naukowców, aż piętnaście faz. W szczególnych warunkach niskich temperatur woda potrafi też tworzyć stan, który nie jest ani cieczą, ani lodem.

Kojoty chronią miasta
15 listopada 2013, 11:40Mieszkające w amerykańskich miastach bezdomne koty są nie tylko zdrowsze, niż dotychczas sądzono, ale również nie powodują tak wielkich szkód na terenach zielonych. Wszystko dzięki... kojotom, które redukują liczbę kotów i których koty muszą unikać

Bakterie jelitowe pomagają zapobiegać nowotworom
14 kwietnia 2016, 10:27Wcześniej naukowcy wykazali, że różne typy bakterii jelitowych mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu i wywoływaniu otyłości oraz innych chorób. Najnowsze badanie zespołu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles sugeruje, że analogiczną metodę można by wykorzystać, by zmniejszyć ryzyko pewnych nowotworów.

Składnik jadu skorpiona pomoże chorym z reumatoidalnym zapaleniem stawów?
27 lutego 2018, 15:01Związek z jadu skorpiona zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).

Przeciwutleniacz z soi może zablokować negatywny wpływ THC na funkcje śródbłonka
2 sierpnia 2019, 11:24JW-1, przeciwutleniacz występujący w soi, może znaleźć zastosowanie w zapobieganiu sercowo-naczyniowym skutkom ubocznym palenia marihuany i stosowania leków na bazie konopi. Niedawno prof. Tzu-Tan "Thomas" Wei z Narodowego Uniwersytetu Tajwańskiego przestawił wyniki badań swojego zespołu na konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca.

Chińczycy zidentyfikowali materiały, w których można uzyskać ciecz spinową Kitajewa
5 maja 2021, 17:20Dwuwymiarowe chalkohalogenki mogą być idealnymi materiałami do stworzenia cieczy spinowych Kitajewa, egzotycznych substancji, które mogą posłużyć do budowy odpornego na błędy topologicznego komputera kwantowego. Naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk i Uniwersytetu w Lanzhou odkryli, że materiały te mogą stanowić też platformę do badania fizyki kwantowych cieczy spinowych.
Czerwone mięso i mleko przyczyną nowotworów
18 listopada 2008, 12:49Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego udokumentowali nowy mechanizm powstawania guzów nowotworowych wywoływanych przez spożywanie czerwonego mięsa i produktów mlecznych. Odkrycia dokonał zespół profesora Ajita Varki, który bada kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc).

Waga wzrasta po ślubie i rozwodzie
22 sierpnia 2011, 09:53Uniwersytetu Stanowego Ohio stwierdzili, że ryzyko przybrania na wadze wzrasta w ciągu 2 lat od początku i końca małżeństwa. Amerykanie stwierdzili, że najbardziej zagrożone dużym skokiem wagi są świeżo poślubione kobiety.

Kwas chlorogenowy zapobiega chorobom związanym z otyłością
18 listopada 2014, 13:45Występujący w kawie kwas chlorogenowy (CGA) znacząco zmniejsza insulinooporność i stłuszczenie wątroby u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.

Usunięcie białka przywraca wrażliwość na insulinę
7 listopada 2016, 11:29Usuwając pewne białko - galektynę-3 (Gal3), naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odwrócili w modelu mysim insulinooporność i nietolerancję glukozy.